Skip to main content

Hvordan man blogger, og hvordan man fejler

Hvordan man blogger, og hvordan man fejler

Hvordan man blogger, og hvordan man fejler

Nogle af os er født til at blogge. Jeg er ikke en af dem. Jeg har måttet lære det på den hårde måde. At læse mine gamle blogindlæg fra dengang, jeg startede, giver mig lyst til at losse mig selv, av!

Hvis du sidder og læser dette, fordi du har lyst til at starte din egen blog til din egen virksomhed, eller du bare vil kaste dig ud i at dele dine personlige oplevelser, så hæng endelig på.

For jeg er heldigvis blevet både ældre og klogere, og så føler man jo en vis forpligtelse til at dele ud af sine erfaringer, så dit fremtidige jeg ikke behøver at rende rundt og losse dig selv over skinnebenene grundet tidligere bedrifter – eller mangel på samme – udi blogging.

Med andre ord: Hvad skal du gøre – og hvad skal du for guds skyld IKKE gøre, når du skriver en blog.

Det skal du endelig gøre

Der findes heldigvis nogle få tricks, som både kan gøre dine blogs lettere for dig at skrive og for dine beundrende fans at læse. Vi giver nogle af de vigtigste her, så du kan kreere sublimt indhold lige så let som en mis.

Vær præcis

Hvor mange blogs har du læst derude – og som du har lyst til at vende tilbage til – har omhandlet alt mellem himmel og jord? Alt fra kageopskrifter over punkmusik til social media marketing?

Var svaret ingen?

Undgå at blive en af dem, ingen læser. Sæt dig ned og tænk tingene igennem: Hvad vil du med din blog? Hvad er du god til? Hvem vil du skrive til? Træn lige præcis det og hold dig til det. Det bliver du meget, meget gladere for i længden, for det skaber trofaste læsere.

Hav noget på hjerte

Du skal for guds skyld skrive, fordi du vil – ikke fordi du SKAL! Der er en magisk fe derude, der fortæller læseren, om det blogpost, de kigger på, er skrevet med hjertet, eller det er skrevet, bare fordi man skulle holde en deadline, og man lige manglede noget, og så var der jo lige det her – du kender fornemmelsen…

Tro mig, folk gennemskuer det lige med det samme.

Sørg for at holde ilden kørende, og det er ok at være en dag ekstra om det. Kærlighed tager tid, lidt ligesom bagværk, stærke oste og god vin.

Vi vil gerne vide, at der er et menneske bag det, der står på papiret. Så øs endelig ud af din person, også selvom du skulle skrive om nedløbsrør, regnskabssoftware eller dynejakker. Vi er alle af kød og blod, og vi har det rigtigt godt, når vi mærker, at forfatteren også er det.

Kend dit publikum

Jeg indrømmer, at disse punkter efterhånden virker som logik for burhøns, men vi glemmer ofte de mest simple ting.

Som f.eks. at huske sit publikum og at se, hvad de interesserer sig for, og hvad de ønsker.

Skriv for dem og ikke kun for dig selv. Brug analyseværktøjer til at spotte, om folk læser dit indlæg, klikker sig videre, eller om de korser sig og går ud igen med det samme.

Spørg dine læsere, hvis du kan. Engager dig i kommentarsektionen, hvis du har en (og slet spam. Der ikke nogen black hat SEO-folk fra Indien, som læser din blog, også selvom de skriver i kommentarfelterne – sorry!).

Giv værdi

Når du nu kender dit publikum, så sørg for, at hvert enkelt blogindlæg giver en værdi. Det behøver ikke at være 6000 ord og den store forkromede guide til alt. Men det skal heller ikke være ligegyldigt.

Fortæl en historie, løs et problem, svar på et spørgsmål. Gør dine læsere glade og få dem til at føle, at deres tid med din lille tekst var det hele værd.

Brug billeder

Ingen af os gider læse flere hundrede siders tekst uden et enkelt billede, med mindre du er litterær og læser en roman. Dit blogindlæg skal ikke være en roman.

Så husk for guds skyld at finde nogle gode, relevante billeder, eller tag dem selv. Lav en grafik. Tag et screenshot. Det hjælper dine læsere med at hvile øjnene og dele din tekst op i mindre bidder, så den bliver mere overskuelig.

Det skal du for guds skyld lade være med

Lige så vigtigt som at følge ovenstående råd er at lade være med at gøre nedenstående. Med mindre du ønsker at jage alle andre end din egen mor væk fra spalterne. Vi giver et par advarsler på ting, du for alt i verden skal undgå, når du vil skabe engagerende indhold for folket.

Blogge bare for at blogge

Jeg gentager lige fra før:

Du skal for guds skyld skrive, fordi du vil – ikke fordi du SKAL! Der er en magisk fe derude, der fortæller læseren, om det blogpost, de kigger på, er skrevet med hjertet, eller det er skrevet, bare fordi man skulle holde en deadline, og man lige manglede noget, og så var der jo lige det her – du kender fornemmelsen…

Tro mig, folk gennemskuer det lige med det samme.

Du kan ikke bare køre den på rutinen og regne med, at dine læsere ikke lægger mærke til det. Det gør de!

Skrive laaaange afsnit

Et blogindlæg skal have korte og præcise afsnit. Du kan ikke regne med, at dine læsere kan overskue at læse sætning op og sætning ned, uden de mister overblikket undervejs.

Din tekst skal være overskuelig.

Derfor hold dig til ét emne ad gangen i et afsnit, og lige så snart du ser dit snit til det, del det op i to. Eller tre for den sags skyld. Det gør din tekst lettere at læse, dine budskaber nemmere at forstå, og det får folk til at få lyst til at vende tilbage. Din blog bliver derfor, læser du stadig med? Det her afsnit er ved at være en smule langt, ikke? Jeg kan efterhånden skrive hvad som helst herfra, for de fleste er allerede sprunget videre i teksten. Det er også forståeligt nok, for ikke alene med, at afsnittet er langt, der er heller ikke meget indhold. Heller ikke for kaniner. Vidste du, at vilde kaniner i gennemsnit får op imod 30 unger på et år? Jeg kan skrive om kaniner, da der er alligevel ikke er nogen, der læser det. Hvis du alligevel gør, så siger jeg godt gået. Du er standhaftig, og du vil have det hele med! Din type er der ikke mange af længere. Ok, tilbage til bloggen!

Der var vist ingen, som opfattede, at jeg begyndte at tale om kaniner lige før. Og det er pointen. Ingen læser lange afsnit.

Være alt for selvpromoverende

Ingen kan lide de sleske selvglade sælgertyper, som kun taler om én ting: Hvor fantastiske de selv er. Vi forstår det. I er suveræn verdensklasse!

Alligevel bliver mange fristet af kun at skrive om, hvor mageløse deres egne produkter er, hvor interessante deres faciliteter er, hvor kompetente deres medarbejdere er, osv.

Det er der ingen, der gider høre om i længere tid.

Hvis du sælger et produkt og kører en blog som content marketing, så er det ok at smide en historie om dine egne services ind i ny og næ. Men hold det til det.

Være negativ

Og nu hvor vi er ved det negative: Undgå at være negativ!

Jeg forstår dig godt, når du har lyst til at brokke dig. Det har jeg også. Over vejret, trafikken, samfundet, larmen, den eksistentielle følelse af tomhed. Men jeg holder det inden for egne rækker.

Med mindre du officielt driver en brok-blog, så handler den om at gøre verden bedre for dine læsere. Brok, negativitet og dårlig aura gør det stikmodsatte. Ikke noget med, at folk er dumme, konkurrenter er dårlige og kunder er nogle idioter.

Op med humøret. Skriv inspirerende!

Svømme i dårlig grammatik

Lad dårlig grammatik høre til andre steder.

Din blog skal være noget, du er stolt over. Det skal dit sprog også. Vis det!

Hvis du ikke er så velbevandret udi orddelinger, kommaregler og nutids-r, så få en ven til at se på det. Eller gå væk i 5 minutter, kom tilbage, og kig så på det igen.

Dårlig grammatik er ikke alene det stikmodsatte af inspirerende at læse. Det kan også skabe misforståelser. Som i ”skal vi spise mormor?” Du glemte måske et komma, og der skulle stå ”skal vi spise, mormor?”

Hvis du ser en grammatisk fejl i dette indlæg, så ved du, at jeg har været en sjuskemikkel, og at jeg burde skamme mig.

(0) Comments